tirsdag 31. oktober 2017

Kvalitetssikring av bilde-informasjon

"Gutta på loftet" er muligens mest kjent for å digitalisere bilder. Hver tirsdag formiddag møtes et antall spreke pensjonister opp på Museum Nord - Narvik. Men oppgavene er langt mer omfattende enn bare å overføre analoge bilder og negativer til digital form. Minst like viktig er å sikre at vi har god og korrekt informasjon om bildene.

Et fotografi øker sin verdi hvis vi vet hvem som er på bildet, hva de gjør, hvor og når bildet er tatt, sted, osv: Altså informasjon som er nyttig for de som en gang skal ta frem bildene og få noe vettig ut av dem. Det ligger allerede tusenvis av bilder i arkivet, men ikke alle bilder har informasjon, og en del bilder har også feil eller misvisende informasjon. Det er en svært viktig oppgave å kvalitetssikre at tekst og bilde hører sammen, og at vi har best mulig kunnskap om bildene.
Det er i denne sammenheng svært nyttig at jobben kan utføres av noen som har levd en stund. Med en kollektiv hukommelse på flere hundre år, og med noen oppslagsverker, besitter gjenget på loftet på museet en unik lokalhistorisk kompetanse. 

Tror du de har godt betalt for å gjøre denne jobben? Tro om igjen. De betaler til og med 100 kroner året i medlemsavgift til Fotosamlingas Venner for å få lov til å jobbe. Men kaffen holder museet :-)

En av de som for tiden kvalitetssikrer store samlinger er Erik Kimsaas (bilde over). Nå er det bilder som Haarek Dybvik har tatt som gjennomgås. Bildene ligger i en museums-intern database, der hvert bilde har et "indeks-kort" med relevant informasjon (bilde under).

Ei samling på ca 1 900 bilder er allerede gjennomgått. Nå er det nye 800 bilder som skal sjekkes - en oppgave som kan være spennende - men som nok periodevis også kan være en tålmodighetsprøve.

Dypvik  var født i 1904 og døde i 1987. Han var en selvlært Narvik-fotograf som ofte solgte bilder til aviser. Han hadde et stort kontaktnett og hadde - som alle frilansere - en egen evne til å dukke opp med kamera når det skjedde noe spennende eller noe som på en eller annen måte hadde interesse for flere. I historisk perspektiv er Haarek Dypviks bilder viktig, fordi de ofte forteller historier det som de fleste andre fotografer ikke har dokumentert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar